I går kveld fikk undertegnede, og hans 23 år gamle sønn, endelig sett "Team Havnaa". Det ble i underkant av to timer med spenning basert på virkelige hendelser, nemlig Magne Havnaa sin vei til VM-tittel i boksing (WBO, cruiservekt).

Med seg på veien hadde han god hjelp av sin storebror, Erling Havnå, som heller ikke var noen smågutt i ringen. Erling Havnå har EM-gull, og sølv i VM å vise til, i kickboksing.

av Terje H. Thomassen, 25. mai 2025

 

Filmen er drivende godt regissert av Bård Breien. Selv om hovedtyngden av handlingen dreier seg om boksing, og oppkjøring til VM-kamp under ledelse av legendariske boksepromotør Mogens Palle, så finner den også rom for Erling Havnå (oppført med å i etternavnet) sin deltakelse i Nokas-ranet. Hvis jeg skal trekke linjer fra handling og regi til kjente filmer, så vil jeg nevne Michael Mann sin "Heat" (1995) og David O. Russell's "The Fighter" (2010). Det er noe med stemningen og filmingen av bybilder som får mine tanker til å vende seg mot "Heat", og selvfølgelig det at det dreier seg om et profesjonelt utført (bevæpnet) ran i begge to, og tap av menneskeliv i den sammenheng. "Heat" er en klassiker, med stjerner som Al Pacino og Robert De Niro øverste på plakaten, godt kjent for de fleste filmentusiaster.

 

Og i "The Fighter", hvor Christian Bale stakk av med Oscar for beste mannlige birolle, så dreier det seg om to halvbrødre. Den eldste (Dicky Eklund) trener sin yngre bror (Micky Ward) mot en VM-tittel. Denne filmen er også basert på virkelige hendelser. "Team Havnaa" er en fin kombinasjon av disse to filmene synes jeg.

 

I boksefilmen får vi intenst og troverdig skuespill fra Tobias Santelmann ("Exit") og Odin Waage ("Rådebank"). Min sønn og jeg har begge sett seriene som disse to er kjent for, og vi fikk også med oss "Mesternes Mester" med Kai Robin Havnaa, tidligere bokser på høyt nivå, og sønnen til Magne Havnaa. Kai Robin ble trent av sin onkel Erling, etter at han hadde sonet sin dom som "sleggemannen" i Nokas-ranet. Det er mange linjer å trekke, noe som gjorde filmen ekstra fascinerende for far og sønn i stua. 

 

Nå trenger man absolutt ikke vite altfor mye om bakgrunnsstoffet, for å få en god filmopplevelse. Filmen, som hovedsakelig er spilt inn i Arendal, forklarer på en logisk og dynamisk måte hva som må til, og hva som må ofres, for å nå toppen i en sport som har mange kyniske bakmenn. "Team Havnaa" har tragiske utfall, men er positiv når den viser godt og sterkt samhold, brødre og menn imellom. Og det er hyggelig å vite at også onkel og nevø knyttet et solid bånd, med tanke på at Magne Havnaa dessverre gikk bort altfor tidlig.

 

Vi ser i "Team Havnaa" at boksepromotør Mogens Palle (Jacob Lohmann) og Erling Havnå ikke går godt sammen, og at Magne havner mellom barken og veden. Han forstår at han er avhengig av Palle for å få VM-kamp, samtidig som han har et veldig tett bånd med sin storebror. Det var i første omgang Magne som ba Erling om å ta pause fra jobben som rørlegger. Magne hadde også vært kickbokser på høyt nivå, og vi forstår raskt at her er det to brødre som har fulgt hverandre i tykt og tynt.

 

Brødrene har ulikheter også. Erling er en mer ekstrovert partymann, som var litt for glad i kald øl og dram, mens Magne er mer innbitt og lavmælt, med målrettet treningsvilje. Det er også gnisninger mellom brødrene og deres til tider tilsidesatte partnere (med barn). Jeg synes både skildringen av familielivet i Arendal, samt opptrening og planlegging av kamper i København, har finstemt skuespill jevn over. Det er godt gjort å sy det hele sammen til en spenningsfull og dynamisk film. "Team Havnaa" anbefales herved på en søndag (leid for 59 kroner på SF Anytime).